06-45710342

Paard in Beweging

Home  >>  Paard in Beweging

“Ik beweeg dus ik besta”. Het zou de lijfspreuk van het paard kunnen zijn. De bouw van het paard is helemaal gericht op zich snel en efficiënt voortbewegen. Hiervan maken wij als ruiter en menner dankbaar gebruik. Helaas is het ‘bewegingsapparaat’ bestaande uit de benen met bijbehorende botten, gewrichten, pezen en spieren, maar ook de hoeven, rug en nek van het paard behoorlijk kwetsbaar. En als een probleem optreedt in één deel (bijvoorbeeld het kogelgewricht) kan dat ook gevolgen hebben voor een ander onderdeel, bijvoorbeeld rugspieren die vast gaan zitten.

Als een paard niet goed loopt, of dit nu een duidelijke kreupelheid is of een subtieler probleem, zal Hipposan daarom kijken naar het paard als geheel. Loopt het paard kreupel door een probleem in het been? Hoe gebruikt het paard daarbij de rest van het lijf? Hoe is het probleem ontstaan? Door een ongelukje (verstappen, verdraaien) of lijkt het meer het gevolg van een verkeerde houding van het paard? Of speelt het zadel een rol?

Ook in de behandeling van het paard zal duidelijk aandacht worden gegeven aan de opbouw van de training tijdens en na het herstel van de blessure. Hierbij kan Hipposan ook rij-instructie geven. Het maakt daarbij niet uit of het dier nu op wedstrijden uitkomt, aangespannen wordt gebruikt of als recreatiepaard drie keer per week voor een buitenritje van stal wordt gehaald. Ieder paard moet hierbij ontspannen en met goed gebruik van zijn lijf kunnen bewegen