06-45710342

Bewegingstherapie

Home  >>  Paard in Beweging  >>  Bewegingstherapie

Problen aan de wervelkolom (rug en hals) of klachten aan de ledematen kunnen ontstaan als gewrichten niet goed bewegen. Bewegingen verlopen niet soepel of worden beperkt en als pijnlijk ervaren. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Het doel van bewegingstherapie is het beter laten functioneren van de gewrichten om zo houding en bewegingen te verbeteren. Door met een speciale techniek de gewrichten te mobiliseren  of te manipuleren en/of door bepaalde rek en strekoefeningen uit te voeren, kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De stijfheid en pijnlijkheid worden hierdoor verholpen.

De techniek die door mij wordt toegepast bij de manipulatie van gewrichten is in feite een snelle rekbeweging van het gewricht dat beperkt is in zijn beweging of pijnlijk is. De techniek wordt met de handen uitgevoerd en is snel maar zonder veel kracht. Paarden moeten voldoende ontspannen zijn om deze techniek te kunnen toepassen. In het voorafgaande, uitgebreide onderzoek, wordt het paard dan  ook eerst stilstaand en in beweging bekeken, en helemaal oppervlakkig afgevoeld. Hierdoor ontstaat er vaak al voldoende ontspanning om alle afzonderlijke gewrichten af te gaan voelen en te testen op beweeglijkheid en pijnlijkheid. Naast een test is dit al de aanzet tot behandeling, omdat hierbij al een eerste , rustige oprekking van de spieren en gewrichten plaatsvindt. Op basis van de uitkomst van dit deel van het onderzoek kan dan indien nodig en mogelijk de techniek van de snelle manipulatie worden toegepast.

Uit onderzoek is gebleken dat manipulatie een effectieve manier is om de beweeglijkheid van gewrichten te vergroten en de pijnlijkheid te verminderen.  Omdat de rekbeweging slechts van hele korte duur is, wordt manipulatie over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Humane patiënten ervaren de behandelmethode als een kortstondig vreemd gevoel. We kunnen er van uit gaan dat dit bij paarden ook het geval is. Zij laten manipulatie over het algemeen zeer goed toe, ook onverdoofd.

Vaak zal de eigenaar nog huiswerk meekrijgen in de vorm van rek- en strekoefeningen naast het paard, aan de longe of onder het zadel om een optimaal bewegend paard te krijgen en te houden.