06-45710342

Gebitsverzorging

Home  >>  Mobiele Praktijk  >>  Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij het paard kunnen er voor zorgen dat paarden slecht eten of moeilijk zijn bij het rijden. Deze problemen ontstaan onder andere door de manier waarop we onze paarden voeren: ze hoeven minder op hun voedsel te kauwen dan wilde soortgenoten. Tanden en kiezen kunnen daardoor onregelmatig afslijten.

Maar ook problemen in aanleg van de tanden, klap tegen het hoofd of ouderdom kunnen er voor zorgen dat de tanden en kiezen van paarden niet meer gelijkmatig afslijten en zo scherpe randen en haken krijgen. Deze scherpe delen kunnen weer de oorzaak zijn van pijnlijke beschadigingen aan tong, wangen of tandvlees.

Regelmatige controle van het gebit is dus noodzakelijk. Het wegvijlen van haken, richels en scherpe zijkanten voorkomt veel problemen. Voor de behandeling van het paardengebit gebruik ik moderne elektrische apparatuur. Afhankelijk van het paard en de noodzakelijke behandeling sedeer ik hierbij het paard licht, zodat het vijlen in alle rust en daarmee zo goed en snel mogelijk kan plaatsvinden.

Voor de meeste paarden is een jaarlijkse controle en eventuele behandeling, bijvoorbeeld gecombineerd met de jaarlijkse enting, voldoende.