06-45710342

Equipedia

Home  >>  Equipedia

In de Equipedia kun je achtergrond informatie vinden over veel voorkomende aandoeningen bij paarden en wat algemene adviezen. Voor specifieke vragen over bijvoorbeeld diagnose en  behandeling raad ik je aan met mij contact op te nemen via email, WhatsApp, SMS of telefoon.

 

Aandoeningen 


PPID
PPID is de afkorting voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Deze aandoening was eerder bekend als de ziekte van Cushing en komt vrij vaak voor vooral bij paarden ouder dan 15 jaar. Bij PPID is een deel van de hypofyse, een orgaantje in de hersenen, ontregeld. Dit zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding wordt aangetast, met als gevolg allerlei ziekteverschijnselen.
 
Hoe herken ik PPID?
De eerste kenmerken van PPID zijn over het algemeen lusteloosheid en minder presteren. Hierbij komt een gedaalde weerstand, veel drinken en plassen. Ook abnormaal zweten rond de nek en schouders kan een vroeg kenmerk zijn van PPID.
 
Ook kan PPID zorgen voor hoefbevangenheid, een pijnlijke ontsteking in de hoeven. Wanneer een paard hoefbevangen is loopt het heel voorzichtig, alsof het op eieren loopt. De hoeven zijn warm en in de kootholte is een kloppend bloedvat voelbaar. Bij meerdere perioden van hoefbevangenheid zijn er groeiringen op de hoeven te zien.
 
Verder kan er ook een verandering van de vacht optreden. Een paard krijgt een onregelmatige vacht met lange plukken of zelfs een volle, lange en krullerige vacht en heeft moeite met verharen van winter- naar zomervacht.
Niet alleen de vacht, maar de hele lichaamsbouw van een paard kan door PPID beïnvloed worden. Spierverlies en vetopstapeling zijn hiervan de duidelijkste voorbeelden.
 
Bloedonderzoek
Door middel van een bloedonderzoek kan snel worden bepaald of een paard PPID heeft. De herfst is de beste tijd om te testen, omdat dan de bloedwaarden van een paard met PPID het meest afwijken van die van een gezond paard. In september en oktober is de test zelf gratis.
 
Let op! Voor het afnemen en het verwerken van het bloed en het voorrijden worden wel kosten in rekening gebracht (€20 voor het afnemen en voorrijden afhankelijk van de afstand en het aantal afspraken op één locatie. )
 
Voor meer informatie: bel, app of mail (06-45710342/info@hipposan.nl)

 


 

Gasterophilis (horzellarven)

De paardenhorzel is een bruine harig insect dat vooral in de zomermaanden veel rond paarden vliegt. Vooral de larven zijn voor het paard vervelend, deze kunnen namelijk voor problemen zorgen bij het paard. Deze larven komen uit eitjes die zijn gelegd door de vrouwtjeshorzels en zien er uit als kleine gele bolletjes op de vacht van een paard. Het paard kan vervolgens de eitjes oplikken waardoor deze via de mond in het spijsverteringssysteem terecht komen.

Symptomen

De meeste paarden hebben echter geen last van de horzellarven, maar het kan wel een bijdrage leveren aan andere klachten. Bij sommige paarden kunnen de larven voor ontstekingen zorgen in de mond en tong, wanneer ze net zijn uitgekomen. Ook kunnen de larven zich vasthaken in de maagwand. Dit kan zich dan uitten in maagklachten (verminderde eetlust, vermageren, lichte koliek).

Diagnose

Deze larven zijn niet in standaard mestonderzoek te zien. Ze komen af en toe met de mest mee. Soms zijn ze met het blote oog te zien in de mest. Wanneer het paard last heeft van de maag kan er met endoscopie in de maag gekeken worden.

Voorkomen

Een van de eerste manieren om te voorkomen dat een paard wordt geïnfecteerd door een paardenhorzel is door de vliegen op afstand te houden. Dit kan door het gebruik van een vliegenspray. De beste manier om zelf infectie te voorkomen is door de horzeleitjes van de vacht van het paard te verwijderen. Ze zijn namelijk makkelijk weg te halen met een schuursteentje, harde spons of een horzelmesje.

Om er zeker van te zijn dat er geen larven van de horzel in het lichaam van het paard overleven is het aan te raden om aan het begin van de winter te ontwormen met ivermectine (oa equimectin, eraquel, equimax) of moxidectine (equest).